Εκδήλωση του ΚΕΘΙ για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (Β.Ε.Α.), διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εκδήλωση με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας».

Πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση του φορέα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Έργου «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης σε φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», το οποίο υλοποιείται από το ΚΕΘΙ με τη χρηματοδότηση του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (2014-2020).

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση των μελών και των εργαζομένων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των παρενοχλητικών συμπεριφορών στο εργασιακό περιβάλλον.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν: η Υφυπουργός για Θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Αθανασία Ξεπαπαδάκου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Δαμίγος.

Η κυρία Αθανασία Ξεπαπαδάκου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Η αποτελεσματική θωράκιση του χώρου της εργασίας μέσα από την ανάδειξη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας και παρενόχλησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών, ενισχύει την εφαρμογή του θεσμικού πλέγματος που έχει υιοθετήσει η ελληνική Πολιτεία, καθιστώντας σαφή τη «μηδενική ανοχή» απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Η Πράξη «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους φορείς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», που υλοποιεί το ΚΕΘΙ, στοχεύει στη διευκόλυνση των δημοσίων φορέων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ως προς την εφαρμογή του Νόμου 4808/2021, με τον οποίο η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Με αυτή την πρωτοβουλία ευελπιστούμε αφενός στη διαμόρφωση ενός υγιούς και ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος, απαλλαγμένο από σωματική, ψυχική ή ηθική κακοποίηση, αφετέρου στη θεμελίωση ενός πλαισίου, όπου θα προλαμβάνεται, θα καταγγέλλεται και θα αντιμετωπίζεται κάθε περιστατικό έμφυλης διάκρισης και βίας.»

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου.

 

Επισυναπτόμενα αρχεία