Ημερολόγιο - Ατζέντα του Κ.Ε.Θ.Ι. για το 2017

Το ημερολόγιο του Κ.Ε.Θ.Ι. γι α το 2017 είναι αφιερωμένο στις γυναίκες πρόσφυγες του πολέμου που με τις οικογένειές τους και μέσα από «χίλια κύματα» άνοιξαν δρόμους και  πέρασαν από τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.  Αυτά τα «Ταξίδια Ζωής», είτε οδήγησαν στους επιθυμητούς προορισμούς είτε στην παραμονή εδώ , κυρίως από τις σχετικές πολιτικές ευρωπαϊκών κρατών που τις εγκλώβισαν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα ταξίδια ζωής αυτά κρύβουν μέσα τους απέραντο πόνο και βία, ένα μέρος από τα οποία επιχειρούμε κι εμείς να αναδείξουμε, αλλά και έμπρακτα να απαλύνουμε ή να εξαλείψουμε αντίστοιχα με όσα μέσα διαθέτουμε.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε το τιμόνι του φορέα, είχαμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι καμιά γυναίκα και οι ανάγκες της, από καμιά πληθυσμιακή ομάδα, δεν είναι «αόρατη» για μας. Πόσο μάλλον όλες αυτές οι βασανισμένες γυναίκες της νέας προσφυγιάς του 21ου αιώνα, είτε βρίσκονται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, είτε σε αυτόνομα κοινωνικά εγχειρήματα, είτε μόνες!

Το ημερολόγιο λοιπόν που κρατάτε στα χέρια σας είναι η αντανάκλαση των επιλογών μας αυτών. Ταυτόχρονα όμως και μιας προσπάθειας που με αργά και προσεκτικά βήματα ανέλαβε το Κ.Ε.Θ.Ι., σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, προκειμένου να διατεθούν οι υπάρχουσες δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης και φιλοξενίας και για τις γυναίκες πρόσφυγες που είναι ή κινδυνεύουν να γίνουν θύματα έμφυλης βίας. Πρόκειται για ένα μικρό λιθαράκι, όμως τόσο σημαντικό και ουσιαστικό, σε μια προσπάθεια το «Ταξίδι Ζωής» να μην γίνει εφιάλτης!

Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή δύναμη και το 2017 να αποτελέσει  άλλο ένα βήμα προς την ελευθερία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη!