Χρήσιμες συμβουλές για τις γυναίκες θύματα βίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρέθηκε εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των εξελίξεων, όσον αφορά την πανδημία κορονοϊού.  Για να αντιμετωπίσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες τους κινδύνους που επιτείνονται από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο ΠΟΥ πρότεινε:
  • Να είναι ενήμερες ότι τα μέτρα της καραντίνας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πιθανό να επηρεάσουν την καλή ψυχολογική κατάσταση των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους.
  • Να έχουν τη μέριμνα, έτσι ώστε να μειώνεται το στρες με το:
- Να αναζητούν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές και να μην αφιερώνουν παραπάνω από 1-2 φορές την ημέρα για την ενημέρωσή τους. - Να αναζητούν βοήθεια από την οικογένεια, τους/τις φίλους/-ες μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων κ.ά. - Να διατηρούν την καθημερινή τους ρουτίνα και να αφιερώνουν χρόνο για φυσική δραστηριότητα, ύπνο, κ.λπ. - Να διαχειρίζονται τις στρεσογόνες σκέψεις και συναισθήματα με ποικίλες ασκήσεις χαλάρωσης. -Να αναπτύσσουν ενέργειες που στο παρελθόν τις έχουν βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες. Επιπρόσθετα
  • Είναι χρήσιμο να έχουν διασφαλίσει:
- Τα πρόσωπα εκείνα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον που μπορούν να τις βοηθήσουν τόσο σε πρακτικά ζητήματα (π.χ. τροφή, φύλαξη παιδιών κ.ά.) όσο και στην αντιμετώπιση του στρες. -Ένα Σχέδιο Ασφάλειας για τις ίδιες και τα παιδιά τους, στην περίπτωση που η άσκηση βίας εναντίον τους χειροτερέψει. Να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία επικοινωνίας γειτόνων, φίλων, μελών οικογένειας όπου μπορούν να καλέσουν για βοήθεια. Να έχουν διαθέσιμα απαραίτητα έγγραφα, χρήματα και κάποια προσωπικά είδη στην περίπτωση που θα χρειαστεί να φύγουν ξαφνικά. Να έχουν σχεδιάσει το πώς θα φύγουν και το πού θα αναζητήσουν βοήθεια (π.χ. τρόπος μετακίνησης, τοποθεσία). -Ότι ο σύζυγος/σύντροφος δεν μπορεί να βρει τις χρήσιμες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η γυναίκα [πληροφορίες για την αντιμετώπιση της άσκησης βίας από γραμμές βοήθειας, συμβούλους, φορείς προστασίας παιδιών, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και τα διαθέσιμα κέντρα στήριξης (π.χ. Συμβουλευτικά Κέντρα/Ξενώνες Φιλοξενίας)]. Όλες οι ανωτέρω συμβουλές είναι χρήσιμες και τα έμπειρα στελέχη των Συμβουλευτικών Κέντρων μας ήταν στη διάθεση κάθε γυναίκας, για να παράσχουν την κατάλληλη ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη, αλλά και να συμβάλουν στην απομάκρυνσή της από το κακοποιητικό περιβάλλον, με την κατάρτιση ενός σχεδίου ασφαλούς διαφυγής και φιλοξενίας της στους Ξενώνες Φιλοξενίας του δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ.