Πώς να βάλω τα όρια μου σε μια σχέση

 Φωτογραφία με κείμενο "Πώς να βάλω τα όρια μου σε μια σχέση"

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη «όρια», όταν μιλούμε για τις σχέσεις μας. Τι είναι, όμως, τα όρια; Η λέξη μπορεί να έχει αρνητική χροιά, γιατί συνδυάζεται με τους περιορισμούς, αλλά τα έχουν ανάγκη όλες οι ανθρώπινες σχέσεις.

 

Τα όρια σχετίζονται με τον σεβασμό που είναι άκρως απαραίτητος για την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης, σχετίζονται με το τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και τι όχι. Μας βοηθούν να καταλάβουμε πως πρέπει να φερόμαστε εμείς στον σύντροφό μας, αλλά και ο σύντροφός μας σ’ εμάς, για να αισθανόμαστε ασφαλείς και οι δυο. 

Μπορεί να είναι λίγο άβολο και για τους δυο να συζητήσετε για τα όρια σας, ιδίως στις πρώτες σχέσεις της ζωής σας, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και υγιές βήμα. Εάν δεν ξεκαθαρίσεις εσύ τις ανάγκες σου, ο σύντροφος σου δεν μπορεί να τις μαντέψει. Θα πρέπει και οι δυο να προσδιορίσετε τι σας ενοχλεί και τι όχι από την αρχή.

Μίλα ανοιχτά για το τι σε ενοχλεί

Σκέψου τι ακριβώς είναι αυτό που θα σε ενοχλούσε, πριν συμβεί.  Για παράδειγμα, εάν θα σε πείραζε:

- να βγει ραντεβού με κάποια άλλη ο σύντροφός σου,

-να μοιράζεται με τους φίλους του πολλές πληροφορίες για σένα, ή

- να ανεβάσει φωτογραφία σας στα social media και να σε ταγκάρει, πρέπει να το πεις. 

Τα όρια ενός ανθρώπου μπορεί να διαφέρουν από σχέση σε σχέση, ή ακόμα και σε διαφορετικά στάδια της σχέσης. Όσο προχωράτε μαζί, είναι φυσικό να αισθάνεστε πιο άνετα μεταξύ σας. Το να ξανασκεφτείτε από κοινού τα όρια σας είναι αμοιβαία υγιής διαδικασία. Χρειάζεται όμως ανοιχτή επικοινωνία.  

Τι συμβαίνει αν τα όρια των δυο σας δεν συμβαδίζουν;

Τις περισσότερες φορές κανένας από τους δυο δεν έχει περισσότερο δίκιο από τον άλλον, όλοι οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους εμπειρίες που τους καθορίζουν. 
Σε μια υγιή σχέση είναι πιθανό να συζητήσετε τις διαφορές σας και να συμφωνήσετε στα όρια σας, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να αναθεωρήσετε και πάλι από κοινού.
Εάν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, ίσως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι εφικτό να έχετε μια υγιή σχέση. Κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες και αυτός είναι βάσιμος λόγος για να τερματίσουν τη μεταξύ τους σχέση. 

Αυτό που δεν είναι υγιές είναι να πιέζεται ο ένας από τους δυο να αναπροσαρμόσει τα όρια του και να υποκύψει στα θέλω του άλλου. Η έλλειψη σεβασμού στις επιθυμίες δεν είναι υγιής συμπεριφορά και μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε βίαιες καταστάσεις. 
 

Όλα βασίζονται στην ανοιχτή επικοινωνία. Εάν όμως αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να μιλήσεις στον σύντροφό σου για τα συναισθήματά σου, αυτό είναι ένα ξεκάθαρα προειδοποιητικό σημάδι για τη σχέση σου.
  
Έχεις ερωτήσεις;

Το Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πανελλαδικής εμβέλειας και παρέχει συμβουλευτική στήριξη σε όσες γυναίκες τη χρειάζονται. Μπορείς να απευθυνθείς:

-στα Συμβουλευτικά μας Κέντρα, που βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, ή 

-στα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων, ή και

-στην τηλεφωνική γραμμή 15900 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα. 

*Εάν είσαι ανήλικη, μέσα από το Δίκτυο μπορείς να βρεις πληροφορίες και να κατευθυνθείς σε εξειδικευμένους φορείς που θα σου προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια.