Πώς να είμαι ασφαλής χρησιμοποιώντας το internet και τα social media

Πώς να είμαι ασφαλής χρησιμοποιώντας το internet και τα  social media

Η χρήση του διαδικτύου έχει βελτιώσει τις ζωές μας αρκετά. Ταυτόχρονα όμως έχουν προκύψει νέες προκλήσεις και κίνδυνοι. Αν και η διαδικτυακή βία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτες και έρχονται αντιμέτωπες με πιο τραυματικές μορφές βίας στον κυβερνοχώρο. 

 

Υπάρχουν διάφορες μορφές διαδικτυακής βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn), της προσβολής εξαιτίας του φύλου, της ρητορικής του μίσους και της παρενόχλησης, της ταπείνωσης μιας γυναίκας η οποία διαψεύδει τις προσδοκίες συμπεριφοράς και εμφάνισης σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα (slut shaming), του σεξουαλικού διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκβιασμού (sextortion), κα.

Υπάρχουν πρακτικές συμβουλές για να προστατευθείς από τέτοιες καταστάσεις αλλά και για να τις αντιμετωπίσεις σε περίπτωση που προκύψουν. 

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο και στη χρήση mails 

Η αναζήτηση στο internet είναι ο πιο εύκολος τρόπος να λύσουμε κάποια απορία μας ή να βρούμε κάτι που ψάχνουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι υπολογιστές αποθηκεύουν πληροφορίες για τις αναζητήσεις σου, τα sites που επισκέπτεσαι, τις συναλλαγές σου, κα. 

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό:

-Να περιηγείσαι προσεκτικά στο διαδίκτυο, με τρόπους που δεν επιτρέπεται η παρακολούθηση του ιστορικού περιήγησής σου. 

-Να μην χρησιμοποιείς κοινόχρηστους υπολογιστές για να αναζητήσεις σημαντικά πράγματα για εσένα, ή πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό σου στο σπίτι ή στη δουλειά σου. 

Επιπλέον, από τη στιγμή που πλέον οι περισσότεροι χρησιμοποιούν mails για να επικοινωνήσουν, θα πρέπει:

-Να γνωρίζεις μόνο εσύ τον κωδικό πρόσβασής σου στον λογαριασμό σου και να τον αλλάζεις τακτικά.

 -Να αποσυνδέεσαι μετά από κάθε χρήση, ιδίως όταν χρησιμοποιείς κοινόχρηστους υπολογιστές. 

Η παρουσία στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι και εκτός από πλεονεκτήματα, υπάρχουν και ρίσκα. Συγκεκριμένα, όταν κάτι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν μπορεί να ελεγχθεί η διασπορά του. 

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό:

-Να γνωρίζεις μόνο εσύ τον κωδικό πρόσβασής σου στον λογαριασμό σου και να τον αλλάζεις τακτικά. 

-Να μη μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία στα social media, όπως το τηλέφωνο και η διεύθυνσή σου, ή ακόμα και αναγνωρίσιμες τοποθεσίες κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σου, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σε εντοπίσουν. 

-Να ζητάς από τους γύρω σου να μην ανεβάζουν φωτογραφίες σας ή να μην κάνουν check-in σε τοποθεσίες όταν είστε μαζί, εάν δεν αισθάνεσαι άνετα με αυτό. 

-Να αποσυνδέεσαι μετά από κάθε χρήση, ιδίως όταν χρησιμοποιείς κοινόχρηστους υπολογιστές. 

-Να μην απαντάς σε άτομα που σε παρενοχλούν μέσω των social media, αλλά να κρατάς αποδείξεις της παρενόχλησης με φωτογραφίες  (π.χ. με screenshots) και να το αναφέρεις στο μέσο που χρησιμοποιείς, ακολουθώντας τις διαδικασίες που έχει ορίσει. Εάν αισθάνεσαι ότι απειλείσαι, πρέπει να απευθυνθείς στις Αρχές. 

Internet, social media και σχέσεις 

Εάν ο σύντροφός σου δεν σέβεται την ιδιωτικότητά σου, ή αισθάνεσαι άβολα με το πώς χρησιμοποιεί το Internet και τα social media στη σχέση σας, πχ. εάν επικοινωνεί διαρκώς μαζί σου μέσω αυτών, θα πρέπει να κάνετε μια συζήτηση για τα όρια στη σχέση σας.

Εάν πάλι σε παρακολουθεί μέσω του internet και των social media, πρόκειται για ανησυχητικό δείγμα, καθώς η άσκηση ελέγχου είναι σημάδι ότι η σχέση πιθανώς να εξελιχθεί σε κακοποιητική.  

Σε κάθε περίπτωση, εάν δέχεσαι απειλές ή εκβιασμούς μέσω διαδικτύου, κράτα αποδείξεις (π.χ. με screenshots) και επικοινώνησε άμεσα με τις αρμόδιες Αρχές. 

Έχεις απορίες ή χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με τέτοιου είδους περιστατικό;

Οι υποστηρικτικές δομές του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πανελλαδικής εμβέλειας και παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε όσες γυναίκες τη χρειάζονται.

Μπορείς να απευθυνθείς:

-Στα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ, που βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, ή

-Στα 28 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων, ή και

-Στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα.

*Εάν είσαι ανήλικη, μπορείς να απευθυνθείς στις δομές του Δικτύου, να βρεις πληροφορίες και να κατευθυνθείς σε εξειδικευμένους φορείς που θα σου προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια.