«Ariadne 2»: Ανάπτυξη και υποστήριξη διατομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών / προσφυγισσών”.

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)  συμμετείχε στο Συνέδριο Γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν διαδικτυακά την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021.

   Το  Ariadne2 αποτελεί την επέκταση των δράσεων του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. έργου Ariadne (REC PROGRAMME 2014-2020), ορόσημο του οποίου ήταν η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας εντός της Ελληνικής Αστυνομίας. Το έργο εντάσσεται στις δράσεις σχετικά με θέματα κοινωνικής πολιτικής και προληπτικής ασφάλειας του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας  του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  (ΚΕ.ΜΕ.Α) και συνεπικουρείται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), τον Δήμο Αθηναίων, το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα», τον οργανισμό ACTIONAID HELLAS και το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας.

  Το Ariadne2 στοχεύει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, τη διασύνδεση και τη συστηματικότερη συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών, των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών και των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικότερα οι γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία.

   Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Κορομάντζος. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου. Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες προερχόμενοι από την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την Κοινωνία των Πολιτών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το προσωπικό ξενώνων προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, Γυναικείες Οργανώσεις και άλλους θεσμικούς φορείς.

   Στη διάρκεια της εισήγησής της, η Στέλλα Παπαμιχαήλ, PhD, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος και Επιστημονική συνεργάτιδα  του Κ.Ε.Θ.Ι. για το έργο ARIADNE2, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τις ερευνητικές δράσεις που διεξήχθησαν εντός των πλαισίων του Έργου, υπέβαλε ειδικές προτάσεις για τον υπερκερασμό των εμποδίων και την επίτευξη της διατομεακής συνεργασίας των φορέων και τέλος κατέστησε γνωστά τα συμπεράσματα, στα οποία οδήγησε η έρευνα.

   Πυλώνες της εν λόγω διαδικασίας είναι η υλοποίηση μιας ειδικά σχεδιασμένης αστυνομικής εκπαίδευσης και η πιλοτική λειτουργία διατομεακών ομάδων εργασίας, με απώτερο σκοπό τη δοκιμή της εφαρμογής Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας προς υποστήριξη των θυμάτων και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων φορέων, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ.

  Οι δράσεις του Έργου έχουν προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2022.

Συνεχίστε με τα παρακάτω
Έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ισότητας των φύλων», που απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τάξεων και όλων των τύπων σχολείων της χώρας
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η UNICEF-Γραφείο Ελλάδας, σε συνέχεια της επιτυχημένης τους συνεργασίας, θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας τετράγλωσσης έκδοσής τους με τίτλο: «Όλα
Έκδοση αποτελεσμάτων της υπ’αριθμ. 4/2021 – MIS 5000619 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που αφορούσε την παροχή διερμηνείας στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας –
Το Κ.Ε.Θ.Ι. δημοσιεύει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση Μητρώου Ψυχολόγων Εποπτών/-τριών (ΤΜΗΜΑ E) για την παροχή ψυχολογικής εποπτείας στα στελέχη των δομών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ
Μεγάλη έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα. Την έρευνα υλοποίησε το ΕΚΚΕ για λογαριασμό του ΚΕΘΙ κατά το χρονικό διάστημα 2020-2021. Αναλυτικά δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο.