Δράσεις των Συμβουλευτικών Κέντρων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών

Η φετινή 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, τιμήθηκε υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Ο περιορισμός μετακινήσεων ανέτρεψε τον σχεδιασμό για ανοιχτές εκδηλώσεις, αλλά το περίτρανο «ΟΧΙ» στη βία ακούστηκε παντού. Για να το καταφέρουμε αυτό αξιοποιήσαμε το διαδίκτυο, αλλά και τις συνέργειες.

 

Τα Συμβουλευτικά μας Κέντρα από τη θεμελίωσή τους μέχρι και σήμερα έχουν αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας μεταξύ άλλων με ΜΜΕ, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με την Ελληνική Αστυνομία. Οι συνεργασίες αυτές εντάθηκαν τον Νοέμβριο, με το βλέμμα στην 25η του μηνός. 

Όλα τα Συμβουλευτικά μας Κέντρα αξιοποίησαν τις επαφές τους στα ΜΜΕ, αποστέλλοντας προς αυτά ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την 25η Νοεμβρίου, το οποίο και προέβαλαν.  Ταυτόχρονα, τα στελέχη μας παραχώρησαν πλήθος συνεντεύξεων, είτε μόνα τους, είτε από κοινού με αξιωματικούς των κατά τόπους τμημάτων Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής Βίας.

Αναλυτικά, για την διάδοση του μηνύματος ενάντια στη βία κατά των γυναικών:

Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Λαμίας στις 25 Νοεμβρίου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου με το Τμήμα Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λαμίας. Έγινε παρουσίαση των γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του ΣΚ κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Στη Λάρισα, στις 23 Νοεμβρίου, στέλεχος του ΣΚ συμμετείχε σε εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων με θέμα «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», ενώ στις 25 του μηνός παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη στελέχους του ΣΚ και του Τμήματος Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής Βίας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας. Επιπλέον, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή δράση με τον οργανισμό Alternative Inovative Development (AID) σχετικά με την έμφυλη βία και τις δομές υποστήριξης σε τοπικό επίπεδο.

Στη Σύρο, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» με εκπρόσωπο του Τμήματος Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων.

Στα Ιωάννινα, στις 25 Νοεμβρίου παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη στελέχους του ΣΚ και εκπροσώπου του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Ιωαννίνων της Ελληνικής Αστυνομίας, στα τοπικά ΜΜΕ Epirus TV NEWS, Βήμα Τηλεόραση, Ήπειρος TV1, ITV και Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, σε εξωτερικό χώρο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην Κέρκυρα, στις 25 Νοεμβρίου τα στελέχη του ΣΚ  πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με στελέχη της Περιφερειακής και Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας – Τμήμα  αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και στη συνέχεια εξέδωσαν κοινό Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ.

Στις 18 Νοεμβρίου το Συμβουλευτικό Κέντρο Αθηνών άνοιξε τις πόρτες του στα ξένα ΜΜΕ. Στέλεχος του ΣΚ παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ στις 24 του μηνός, πραγματοποιήθηκε δράση δικτύωσης με τον Σύλλογο Κυψελιωτών Αθήνας “Άγιος Κοσμάς”.

Στην Τρίπολη, στελέχη του ΣΚ στις 25 Νοεμβρίου παραχώρησαν συνέντευξη μέσω skype, η οποία προβλήθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Αρκαδικής Τηλεόρασης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Συμβουλευτικό Κέντρο προβλήθηκε στο απογευματινό και το βραδινό δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV. Δημοσιογράφος του σταθμού επισκέφθηκε το ΣΚ, όπου βρισκόταν και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.  Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, τόσο από το δίκτυο δομών της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. όσο και την Αστυνομία, ενώ έγινε παρουσίαση του ΣΚ και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, συνέντευξη μέσω skype παραχωρήθηκε και σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TV Creta. Έγινε παρουσίαση του ΣΚ και των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει, αναφέρθηκαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με την λειτουργία του, ενώ προσεγγίστηκε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, γενικά αλλά και ειδικά την τρέχουσα περίοδο, όπου οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες.

Παράλληλα, το ΣΚ συμμετείχε και σε δράσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Στέλεχος του συμμετείχε σε διαδικτυακή Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης και η Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ηρακλείου την 26η Νοεμβρίου, η οποία αφορούσε την διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά και εν μέσω της πανδημίας, από κάθε δυνατή διάσταση (νομικά, κοινωνιολογικά, ψυχολογικά, υγειονομικά, πολιτικά, στατιστικά κλπ). Με αφορμή την Ημερίδα αυτή και πριν την διεξαγωγή της,  στις 25 του μηνός έγινε δράση δικτύωσης στελεχών με εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Κοζάνη, στις 25 Νοεμβρίου για την προβολή του ΣΚ και την ενημέρωση για τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες, παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, οι οποίες προβλήθηκαν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών Flash TV και Top Channel. Παράλληλα, συνέντευξη δόθηκε και στο περιοδικό “Together” αναφορικά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου.

Στη Θεσσαλονίκη, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου παραχώρησαν συνεντεύξεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100, αλλά και στον REAL FM, ενώ στέλεχος του ΣΚ από κοινού με εκπρόσωπο της Αστυνομίας παραχώρησαν συνέντευξη στο site grtimes.gr. Επιπλέον, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στελέχη του ΣΚ συμμετείχαν σε διαδικτυακή συζήτηση κατόπιν πρόσκλησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Κομοτηνή, στις 25 του μηνός, στέλεχος του ΣΚ παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο Ροδόπη TV Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συζητήθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και στοιχεία για των αριθμό των γυναικών που έχουν προσέλθει στο ΣΚ για στήριξη.  Τηλεφωνική συνέντευξη παραχωρήθηκε και στο Ράδιο Χρόνος, κατά τη διάρκεια της οποίας  συζητήθηκε η αναγκαιότητα συνεχών δράσεων προς ευαισθητοποίηση του κοινού και της τοπικής κοινωνίας για το ευαίσθητο θέμα της βίας κατά των γυναικών, καθώς επίσης και  ο ρόλος που διαδραματίζει η δικτύωση με τοπικούς και όχι μόνο φορείς, στο κομμάτι της ενημέρωσης και της  πληροφόρησης του κοινού. Επιπλέον, σε εκπομπή της ΕΡΤ Κομοτηνής  παρουσιάστηκε το έργο και οι δράσεις του ΣΚ.
 
Στην Πάτρα, στέλεχος του ΣΚ έκανε δήλωση από κοινού με Αστυνομικούς του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «Best News» και «Lepanto», αλλά και στα portals achaianews, The Best και Tempo24. Μέσα από τη δήλωση αυτή, οι γυναίκες που υφίστανται βία παρακινήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια, ενώ έγινε ενημέρωση σχετικά με τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες του ΣΚ Πάτρας αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας.

Επιπλέον, παραχωρήθηκε και ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό «ΜΑΧ FM», όπου παρουσιάστηκε το ΣK, το Δίκτυο Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και στατιστικά στοιχεία και βία κατά των γυναικών την εποχή του COVID -19.

*Οι δράσεις των Συμβουλευτικών μας Κέντρων πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από τον COVID -19.
 

Συνεχίστε με τα παρακάτω
Το Κ.Ε.Θ.Ι. ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενός (1) ατόμου, ειδικότητας/κατηγορίας: ΔΕ Διοικητικού, για την κάλυψη αναγκών του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας, του ΚΕΘΙ στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 «Στελέχωση και
Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Σήμερα θυμόμαστε ξανά τα λόγια της πρώτης γυναίκας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Simone Veil: «εκείνο που θέλω ως γυναίκα είναι να μην αναγκάζομαι να
Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ), υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Ημερίδα με θέμα “Έμφυλη Βία-Παρενοχλητικές Συμπεριφορές”. Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Υπαρχηγός ΓΕΑ
ΤΟ ΚΕΘΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Την Τρίτη 21/02/2023 η Πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας κυρία Μαρίνα Στέφου μαζί με το μέλος του ΔΣ κύριο Χριστόδουλο Κωνσταντινίδη και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Εκπαιδευτική επίσκεψη εκπροσώπων του ΚΕΘΙ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη Στο πλαίσιο των δράσεων του Έργου «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας», το οποίο εντάσσεται στο ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου